Konserwacja zapobiegawcza: 5 czynności, które należy wykonywać regularnie

Konserwacja zapobiegawcza (PM) ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania i żywotności wszystkich przemysłowych systemów chłodniczych. Bez właściwego harmonogramu PM konserwacja staje się reaktywna, a nie proaktywna. W porównaniu z konserwacją reaktywną, PM zwiększa czas sprawności i wydłuża żywotność urządzeń, co w dłuższej perspektywie pozwala firmom zaoszczędzić czas i pieniądze. Międzynarodowy Instytut Chłodnictwa Amoniakalnego (IIAR) wyznacza standardy PM dla chłodnictwa amoniakalnego, ale istnieją również inne podstawowe środki PM, które należy podjąć w każdym przemysłowym systemie chłodniczym.

1. Konserwacja sprężarki

W chłodnictwie, sprężarka jest najważniejszym elementem wyposażenia. Oprócz standardowych kontroli IIAR, ważne jest również przestrzeganie zaleceń konserwacyjnych producenta oryginalnego sprzętu (OEM), regularne przeprowadzanie analizy drgań, analizy oleju i wymiany filtrów oleju. Analiza drgań określa stan łożysk i innych elementów wewnętrznych sprężarki. Rutynowa analiza drgań wychwytuje problemy, zanim staną się one poważniejsze. Certyfikowany specjalista ds. drgań przeprowadza tę analizę po przejrzeniu zapisanych danych, aby ustalić, czy nastąpiła zmiana normalnych parametrów roboczych. Analiza oleju polega na pobraniu próbki oleju ze sprężarki i przetestowaniu jej w celu sprawdzenia jakości oleju. Badanie pozwoli określić zanieczyszczenia i lepkość oleju. Analiza oleju jest niezbędna do określenia ogólnego okresu eksploatacji oleju w układzie, zapewniając wymianę oleju przed zagrożeniem dla sprzętu. Analiza wibracji i analiza oleju powinny być wykonywane minimum dwa razy w roku. Filtry oleju powinny być wymieniane zgodnie ze specyfikacją producenta lub raz w roku, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej.

2. Konserwacja skraplacza

Systemy skraplacza powinny mieć dobry program uzdatniania wody, który obejmuje comiesięczną kontrolę przez przeszkolonego dostawcę uzdatniania wody. Ważne jest, aby kontrolować poziom ciał stałych (przewodność) i pH w wodzie w celu utrzymania maksymalnego transferu ciepła i długiej żywotności skraplacza. Jeśli przewodność w wodzie jest zbyt wysoka dla środków chemicznych, które zapobiegają osadzaniu się kamienia, istnieje ryzyko osadzania się kamienia w wieży. Aby utrzymać przewodność pod kontrolą, należy odpowietrzyć wodę ze skraplacza i zastąpić ją świeżą wodą, co obniża poziom przewodności do akceptowalnego poziomu, aby zapewnić, że nie pojawi się kamień. Idealny zakres pH to 7,1-7,8; wszystko powyżej lub poniżej tego zakresu jest poza optymalnymi warunkami pracy i może powodować problemy z korozją oraz negatywnie wpływać na żywotność skraplacza. Jeśli pH jest powyżej 7,8 istnieje ryzyko powstania białej rdzy na galwanizacji, a jeśli spadnie poniżej 7, istnieje ryzyko utraty galwanizacji ze stali i odsłonięcia gołego metalu. Wieże powinny być czyszczone dwa razy w roku, a paski wymieniane raz w roku w celu zapewnienia właściwej konserwacji skraplacza. Standardowe kontrole skraplacza i stosowanie się do zaleceń OEM dotyczących konserwacji wydłuży żywotność urządzenia i zapobiegnie przedwczesnej awarii sprzętu.

3. Konserwacja parownika

Można by pomyśleć, że parowniki są stosunkowo łatwe w konserwacji. Należy przestrzegać zaleceń OEM dotyczących konserwacji oraz list kontrolnych IIAR, które obejmują rutynowe smarowanie silników oraz kontrolę łopatek wentylatora i mocowań silnika pod kątem pęknięć. Jednym z obszarów, który czasami jest pomijany jest regularne czyszczenie parownika. Obejmuje to: wężownicę, wentylator, osłonę wentylatora, tacę spustową, sufity IMP oraz czyszczenie linii spustowej. Zalecamy czyszczenie jednostek dokujących dwa razy w roku, a chłodnic co najmniej raz w roku.

4. Konserwacja czynnika chłodniczego

Coroczny test czystości amoniaku lub analiza czynnika chłodniczego jest wysoce zalecana w celu zapewnienia, że sam czynnik chłodniczy mieści się w specyfikacjach. Czynniki chłodnicze muszą zachować swoją czystość, aby mogły efektywnie przekazywać ciepło. Typowymi zanieczyszczeniami są wilgoć (H2O), olej i kwas. Wszystkie te czynniki mogą powodować problemy ze sprzętem i przenoszeniem ciepła.

5. Konserwacja zaworów

Właściwa konserwacja zaworów i regulatorów jest tak samo ważna jak sprężarka czy parownik. Aby zapewnić prawidłowy przepływ czynnika chłodniczego i działanie zaworów, należy pamiętać o nasmarowaniu i ręcznej regulacji trzpieni zaworów zgodnie z wymaganiami producenta OEM oraz o corocznym smarowaniu nasadek zaworów. Kiedy masz zdarzenia operacyjnego, funkcjonalność tych zaworów jest różnica między awaryjne i pracowity dzień! Wreszcie, utrzymać się z malowania stacji zaworów na podstawie rocznej w celu ochrony stacji przed korozją. Wykonując te zadania, będziesz utrzymywać swoje zawory działa sprawnie przez 30 plus lat do przodu.

Przegląd

Ustalenie właściwego harmonogramu PM, przestrzeganie list kontrolnych IIAR, stosowanie się do zaleceń producenta i wykonywanie czynności wymienionych powyżej w ramach konserwacji zapobiegawczej zmniejszy prawdopodobieństwo awarii sprzętu, wydłuży jego żywotność i ograniczy czas przestojów. W dłuższej perspektywie pozwoli to zaoszczędzić pieniądze i sprawić, że zakład będzie bardziej wydajny i rentowny.